Nejvyšší čas na výměnu starého kotle

Nejvyšší čas na výměnu starého kotle

Od 1. září 2024 se budou smět používat jen kotle 3. a vyšší emisní třídy. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 50 000 Kč, nevyhovující zdroje tepla přitom stále ještě mají desítky tisíc českých domácností. Je to i váš případ? Stihněte přechod na ekologické vytápění včas – máte na to posledních několik měsíců.

Od 1. září 2024 se budou smět používat jen kotle 3. a vyšší emisní třídy. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 50 000 Kč, nevyhovující zdroje tepla přitom stále ještě mají desítky tisíc českých domácností. Je to i váš případ? Stihněte přechod na ekologické vytápění včas – máte na to posledních několik měsíců.

Které kotle budou zakázané?

Podle zákona na ochranu ovzduší bude od 1. 9. 2024 zakázáno používat:

  • kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy (nejčastěji to jsou kotle na uhlí, případně dřevo),
  • kotle vyrobené před rokem 2000, kdy se emisní třídy ještě nestanovovaly,
  • nestandardní kotle vyrobené svépomocí nebo upravené.

Víte, že...? Ten, kdo výměnu nevyhovujícího zdroje tepla nestihne do 31. 8. 2024, může dostat pokutu až 50 000 Kč. A to klidně i opakovaně, dokud starý kotel nenechá řádně zlikvidovat.

Znamená to, že bude konec romantickým večerům u praskajícího krbu? Nebojte se, zákaz se týká jen topidel, která slouží jako hlavní zdroj vytápěníLokální topidla, jako jsou právě krby nebo kamna, můžete používat dál

Jak zjistit emisní třídu kotle?

  • Emisní třída by měla být uvedena v dokumentaci ke kotli nebo na výrobním štítku, který se obvykle nachází na zadní straně kotle.
  • Pokud kotel žádný štítek nemá, pravděpodobně limity 3. a vyšší emisní třídy nesplňuje.
  • Víte-li, že byl kotel vyrobený před rokem 2000 nebo podomácku, rovněž ho musíte vyměnit.

Emisní třídu kotle musíte být schopni doložit, kdyby k vám přišla kontrola. Co dělat, když víte, že kotel limity splňuje, ale ztratili jste k němu dokumentaci a štítek na kotli chybí? Nechte si zdroj vytápění zkontrolovat revizním technikem. Pokud kotel splní požadované emisní limity, můžete ho provozovat dál – jako doklad vám poslouží revizní zpráva.

Až 95 % nákladů na výměnu kotle vám pokryje dotace

Starý kotel můžete vyměnit za libovolné topidlo, které splňuje alespoň 3. emisní třídu. Když se ale rozhodnete pro ekologické vytápění (tepelné čerpadlo, kotel na biomasu), můžete na jeho pořízení čerpat státní dotaci a pokrýt tak značnou část vstupních nákladů. Nutnou podmínkou pro získání dotace je, že starý kotel necháte ekologicky zlikvidovat.

  • Kotlíkových dotací můžete čerpat až 180 000 Kč na pořízení tepelného čerpadla a pokrýt tak až 95 % nákladů.
    • Tato dotace je určena pro nízkopříjmové domácnosti (žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně, nebo pobírají příspěvek na bydlení).
    • Dotaci lze získat dopředu formou zálohy nebo i zpětně.
    • Zažádat si můžete na příslušném krajském úřadě.
    • Podmínky žádostí se mohou lišit podle jednotlivých krajů. Zde najdete informace právě pro ten váš.
    • Příjem žádostí je možný pouze do konce srpna 2024.
  • Pro ostatní domácnosti je určený program Nová zelená úsporám, ze kterého pokryjete až 50 % pořizovacích nákladů na tepelné čerpadlo, a to až do výše 110 000 Kč.
    • Pokud přecházíte z elektrokotle nebo starého plynového vytápění a chcete získat dotaci na tepelné čerpadlo, musí váš dům splňovat minimálně energetickou třídu D.
    • Můžete čerpat zpětně na instalace provedené po 1. 1. 2021.
    • Podporu můžete získat i na pořízení fotovoltaikynabíjecí stanice pro elektromobil nebo třeba na rekonstrukci domu.
    • Když si pořídíte tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku od Woltair, dotaci z programu NZÚ vám vyřídíme my.

Tip: Tepelné čerpadlo můžete financovat také pomocí úvěru. Nemusíte tak sáhnout na rodinné úspory a splátky pak hradíte z úspor za energie, které vám topení čerpadlem přinese.

Nenechávejte výměnu kotle na poslední chvíli

Není nač čekat. Venkovní teploty stoupají, a tak je ideální čas na výměnu zdroje tepla, abyste vše v klidu stihli a další topnou sezónu přivítali už s novým vytápěním. 

Budete-li výměnu odkládat, můžete v létě narazit na obsazené termíny instalačních firem, až se k pořízení nového topidla rozhoupají další desetitisíce lidí, kteří pořád ještě topí nevyhovujícím kotlem. 

Kontaktujte nás ještě dnes a nechte si navrhnout vytápění na míru potřebám své domácnosti. Tepelné čerpadlo vám nainstalujeme rychle a spolehlivěDo 50 pracovních dní od hotové stavební připravenosti. A vybrat si u nás můžete z nejširší nabídky výrobců na trhu.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?