Nejvýkonnější fotovoltaické panely: Jak si vybrat správně?

Nejvýkonnější fotovoltaické panely: Jak si vybrat správně?

Výkon solárních panelů je parametr, kterému při výběru fotovoltaiky řada zákazníků přikládá největší váhu. Jistě je to důležitý ukazatel, ale sám o sobě nedokáže kompletně vyjádřit účinnost panelů a jejich výkonnost v konkrétních podmínkách. Nejvýkonnější solární panely samy o sobě totiž nezajišťují maximální efektivitu solárního systému. Ukažme si, co hraje ve skutečnosti největší roli, a co vzít v úvahu, aby se vám fotovoltaika skutečně vyplatila a její návratnost byla co nejkratší.

Výkon solárních panelů je parametr, kterému při výběru fotovoltaiky řada zákazníků přikládá největší váhu. Jistě je to důležitý ukazatel, ale sám o sobě nedokáže kompletně vyjádřit účinnost panelů a jejich výkonnost v konkrétních podmínkách. Nejvýkonnější solární panely samy o sobě totiž nezajišťují maximální efektivitu solárního systému. Ukažme si, co hraje ve skutečnosti největší roli, a co vzít v úvahu, aby se vám fotovoltaika skutečně vyplatila a její návratnost byla co nejkratší.

Jak se určuje výkonnost solárních panelů

Výkon solárních panelů se měří při standardních testovacích podmínkách, tedy za ideálního stavu, kdy je průzračná atmosféra, teplota solárních článků je 25 °C, sluneční paprsky mají intenzitu 1 kW/m2 a dopadají kolmo na panely. Jednotkou výkonu fotovoltaických panelů je watt-peak (Wp).

Úskalí této veličiny je tedy jasné – uváděná hodnota je měřená za ideálních podmínek a sama o sobě vám negarantuje, že panely nainstalované na vašem domě budou automaticky dosahovat stejných čísel. Je to vodítko, které vám může pomoci při srovnání solárních panelů, reálný výkon však bude záležet na tom, jak jsou panely nainstalovány (zejm. jejich sklon a orientace), a navíc bude kolísat v průběhu roku s ohledem na změny počasí i denní dobu.

Nejvýkonnější fotovoltaické panely na trhu

Výkon současných fotovoltaických panelů se nejčastěji pohybuje kolem 450–⁠500 Wp. To se týká zejména větších systémů, které mají domácnosti poskytnout alespoň částečnou nezávislost na dodavatelích energiíMalá fotovoltaika, s níž si budete např. dobíjet notebook a telefon na dovolené v karavanu, může sestávat třeba jen z přenosného fotovoltaického panelu o výkonu 100 až 200 Wp.

Srovnání fotovoltaických panelů z našeho portfolia dle výkonu

Solární panelyVýkon
Polykrystalické panely Canadian Solar420 Wp
Aiko Black Hole450 Wp
Phono Solar455 Wp
JAsolar455 Wp
Risen RSM455 Wp
Amerisolar500 Wp

O dostupnosti jednotlivých značek se informujte u svého obchodního zástupce nebo na infolince 800 88 77 22.

Na velikosti (ne)záleží

Očekáváte, že čím rozměrově větší panely, tím i větší výkon? To zdaleka neplatí. Zejména pro rodinné domy budou obvykle lepší volbou panely menších rozměrů (čtěte také: Velikost solárních panelů a kolik místa zaberou). Takové panely totiž mívají vyšší účinnost, delší záruky od výrobce a menší náchylnost k degradaci – čím větší panel, tím větší prostor k opotřebení (větší tendence k prohýbání, vzniku mikrotrhlin, nerovnoměrnému osvitu atd.). Menší panely se navíc dají lépe „poskládat“ i na menší nebo hodně členité střeše.   

Nejvýkonnější versus nejúčinnější solární panely

Při výběru panelů byste neměli sledovat jen udávaný výkon, ale především jejich účinnost. Ta se udává v procentech a vyjadřuje, jak velký podíl sluneční energie, která dopadá na panel, lze přeměnit na elektřinu. Průměrná účinnost fotovoltaických panelů se v současné době pohybuje lehce nad 20 %. Vývoj technologií však jde neustále kupředu, a tak se účinnost panelů neustále zvyšuje.

Tip: Více o účinnosti solárních panelů si můžete přečíst v našem dalším článku. 

Vůbec nejúčinnější solární panely na trhu jsou celočerné panely Aiko Black Hole s ověřenou účinností 23,8 % (varianta pro průmyslové objekty dosahuje dokonce 24,13 %). Jejich výkon se dle zvolené varianty pohybuje mezi 445 a 465 Wp. Panely se vedle vysoké efektivity pyšní také:

  • schopností zachytit 100 % světla, které na ně dopadá,
  • vysokou výrobou elektřiny i při částečném zastínění,
  • vysokou účinností i při vysokých teplotách (při teplotě nad 25 °C snížení účinnosti jen o 0,26 % na každý 1 °C),
  • vysokým výkonem i po letech používání (po 30 letech si panely udržují výkon 88,85 %, zatímco běžné PERC panely budou v té době dosahovat výkonu „jen“ 84 %),
  • o 40 % nižší riziko hot spots.

Jak vybrat správně?

Jak už bylo řečeno, při výběru fotovoltaických panelů je důležité brát v úvahu nejen výkon a účinnost, ale i další hlediska, jako je například efektivita za zhoršených podmínek, odolnost, životnost nebo třeba dostupnost servisu a garance záruk.

I když si vyberete ty nejkvalitnější produkty s perfektním výkonem, je také potřeba zajistit správnou instalaci, kde budou panely umístěny s vhodným náklonem a optimálně vůči slunci. Zároveň budou bezpečně upevněny a uzemněny, aby nedošlo k jejich poškození, a mohly vám dlouho a spolehlivě sloužit.

A to nejdůležitější na konec: správně navržená velikost solárního systému tak, aby odpovídala potřebám vaší domácnosti. Příliš velká fotovoltaika, která bude vyrábět velké přebytky energie, jenž nedokážete efektivně zužitkovat, bude zbytečně drahá a její návratnost tak pro vás bude neúměrně dlouhá.

 

Woltair vám zajistí všechny výše uvedené body. Kontaktujte nás ještě dnes a nechte si navrhnout fotovoltaiku se špičkovým výkonem a přesně na míru potřebám svého domu. U nás získáte finální nabídku již do dvou dní a nainstalováno můžete mít do 50 pracovních dní od obdržení smlouvy o připojení.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?