Výhody a nevýhody pasivních domů

Výhody a nevýhody pasivních domů

Pasivní domy (PD) nabízejí svým obyvatelům rovnováhu mezi zdravým životním stylem a komfortem, a to včetně prostoru pro odpočinek, práci, hru s dětmi a přijímání návštěv. Navíc umožňují žít s minimální spotřebou energií a s čerstvým vzduchem. Při jejich stavbě i při následném používání ale můžete narazit na některá úskalí. Na co si dát pozor? A bude život v pasivním domě pro vás ten pravý?

Pasivní domy (PD) nabízejí svým obyvatelům rovnováhu mezi zdravým životním stylem a komfortem, a to včetně prostoru pro odpočinek, práci, hru s dětmi a přijímání návštěv. Navíc umožňují žít s minimální spotřebou energií a s čerstvým vzduchem. Při jejich stavbě i při následném používání ale můžete narazit na některá úskalí. Na co si dát pozor? A bude život v pasivním domě pro vás ten pravý?

Pasivní dům –⁠ definice

Nenechte se zmást názvem. Pasivní dům (energeticky pasivní dům) není nečinný. Naopak velmi efektivně pracuje tím, že využívá pasivních tepelných zisků v objektu, které se nejdříve nachází vně budovy (sluneční záření) i uvnitř (teplo vyzařují nejen spotřebiče, ale i lidé a domácí mazlíčci). K tomu, aby vaše našetřená tepelná energie neutekla ven, je nutná perfektní izolace. A s tou jde ruku v ruce automatické větrání (rekuperace), které zajistí zdravé prostředí i pro alergiky a astmatiky.

Pasivní a nízkoenergetický dům je jedno a to samé?

Nízkoenergetický dům obsahuje ta samá zlepšení jako pasivní dům, jen ne v tak vysoké míře. Jinými slovy pasivní dům musí splňovat přísnější kritéria v tom, jak spoří energii při provozu budovy. K výstavbě mohou být použity ty samé materiály jak u pasivního, tak u nízkoenergetického domu, ovšem v pasivním domě se dbá na silnější izolační vrstvu a na naprostou vzduchotěsnost. V České republice rozděluje budovy na nízkoenergetické a pasivní norma ČSN 73 0540. Nízkoenergetické domy musí splňovat přísnější hranici než v Německu, a to 50 kWh/(m2a). Pasivní domy splňují 15 kWh/(m2a).

Jaké parametry musí mít pasivní dům?

Spotřebu tepla jsme zmínili výše, dále se nahlíží na spotřebu všech energií v domě a také na hodnotu spotřeby z neobnovitelných zdrojů, která se nesmí překročit. Proto je třeba zakomponovat používání obnovitelných zdrojů, k čemuž nejčastěji přispívá využívání vlastní elektřiny vyrobené fotovoltaikou na střeše (případně fotovoltaický ohřev vody) nebo vytápění tepelným čerpadlem.

Materiály pro stavbu pasivních domů 

Pasivní dům se dá postavit z různých materiálů. Důležitou podmínkou je, aby konstrukce poskytla dostatečnou tepelnou izolaci, co největší vzduchotěsnost a zároveň minimalizaci tepelných mostů. Jinými slovy: zajistit, aby tepelná ztráta domu byla co nejnižší. Nejčastěji se používají pórobetonové stavební systémy, vápenopískové cihly a keramické tvarovky.

Důležité je neopomenout také kvalitní zateplení. Vhodně zvolená izolace se postará o snížení úniků tepla na minimum a zároveň i ochrání nosnou konstrukci před atmosférickými vlivy. Díky zateplení můžete i z běžného staršího domu udělat dům pasivní.

Víte, že…? Na komplexní renovaci staršího domu, a to včetně zateplení či výměny oken, můžete čerpat až milion Kč z dotačního programu Oprav dům po babičce. Vše o novinkách v dotacích od září 2023 jsme pro vás sepsali do zvláštního článku.

Tepelné ztráty u domu o vytápěné obytné ploše 100 m2

tepelné ztráty pasivního domutepelné ztráty nízkoenergetického domutepelné ztráty domu z r. 2000tepelné ztráty domu z 80. lettepelné ztráty starého domu z 50. let
méně než 1,5 kW3 kW6 kW9 kW12 kW

Vytápění v pasivním domě

Je pravda, že pasivní dům v podstatě nepotřebuje tradiční topení? Ano, stavbu vytápí to, že do velkých oken domu, která se situují na jih, praží slunce. Teplo se nashromáždí uvnitř a díky kvalitní izolaci nemá jak utéct. Ven tedy neuteče ani teplo, které se tvoří uvnitř. Kvalitní zateplení udrží teplo i mnoho dní poté, co venku přestane svítit slunce.

Díky nízké spotřebě tepla pasivní domy obvykle nepotřebují tradiční topení. Zatímco běžné domy spotřebují 80 až 140 kWh/m2, pasivní domy pouze 15 kWh/m2, což představuje až 90% úsporu na vytápění. Ani v neobývaném pasivním domě nikdy neklesne teplota pod 15 °C a zpravidla potřebují přitopit pouze asi 15–20 dní v roce. Pro ty domy, které mají velmi nízkou tepelnou ztrátu, a jsou tudíž navrženy správně, není nutné investovat ani do tepelného čerpadla, často postačí jen obyčejný elektrický přímotop.

Mít doma zimu kvůli větrání, nebo si držet teplo, ale mít vydýcháno?

Podobné otázky u vás už nebudou mít místo. S moderním automatickým větráním s rekuperací budete mít jistotu čerstvého vzduchu bez plísní a prachu kdykoliv během roku. Místnosti vytopené na ideální teplotu budou standardem.

Výhody pasivních domů:

  • Vysoký teplotní komfort.
  • Čerstvý vzduch. Moderní automatické větrání s rekuperací zajišťuje stále čerstvý vzduch bez plísní a prachu.
  • Žádný průvan.
  • Stabilní teplota po celý rok.
  • Prosvětlený prostor. Velká okna zajišťují dostatek přirozeného světla.
  • Extrémně nízké náklady na vytápění. V pasivních domech se obvykle topí pouze 15–20 dní v roce.
  • Zvýšená hodnota nemovitosti.
  • Bez nutnosti sledování cen energií. Díky nízké spotřebě energie se nemusíte starat o cenové výkyvy.
  • Celkové zvýšení kvality bydlení. Pasivní domy nabízejí komfortní a zdravé prostředí.
  • Vhodné pro alergiky. Automatické větrání a filtrace vzduchu přispívají k lepšímu životu pro alergiky.
  • Ekologický aspekt. Pasivní domy šetří energii a mají menší ekologický dopad.

Zní to jako sen. Mají pasivní domy vůbec nějaké slabé stránky?

I když jsou pasivní domy úžasné, jejich cena může být výzvou. Navíc, pro dosažení maximální účinnosti vyžadují speciální projekt, precizní izolaci a moderní technologie.

Pasivní dům – nevýhody:

  • Nutnost vhodně navrženého projektu domu včetně systému vzduchotechniky.
  • Typové projekty často neodpovídají potřebám konkrétní domácnosti, a tak je třeba si připlatit za návrh na míru.
  • Nezbytné je i následné precizní provedení stavby včetně důkladného zaizolování. To značně zužuje výběr vhodných instalačních firem.
  • Specifické požadavky na materiály a technologie.
  • Všechny výše uvedené body prodražují pasivní dům. Cena se často uvádí asi o 10 % vyšší než u běžných staveb, ve skutečnosti to však může být výrazněji více.
  • Potřeba naučit se pasivní dům správně využívat, abyste jeho potenciál využili na maximum (například vhodné větrání).

Je vaším snem ekologický dům?

Pasivní dům nabízí ekologicky udržitelné a maximálně úsporné bydlení. Je ale nutné zajistit, aby byl správně navržen, zrealizován a využíván. Značným omezením může být i nemalá pořizovací cena. Chcete žít na vlně zelených energií, ale máte pocit, že pasivní nebo alespoň nízkoenergetický dům je nad vaše možnosti? Svých snů o ekologickém bydlení vzdávat nemusíte. Začněte krok za krokem.

Pro snížení energetické náročnosti vaší domácnosti toho můžete udělat celou řadu. Pro začátek můžete využít naše tipy, jak ušetřit za energie. Využít výhodné dotace na zateplení a rekonstruovat váš stávající dům. Nebo jimi pokrýt až polovinu nákladů na pořízení tepelného čerpadla či fotovoltaiky, a snížit výdaje za energie až o 80 % ročně. Kontaktujte nás a nechte si doporučit nejlepší ekologické energetické řešení pro vaši domácnost.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?