Porovnání: Plynové kotle vs. tepelná čerpadla

Porovnání: Plynové kotle vs. tepelná čerpadla

Prozkoumejte dvě nejčastěji posuzované možnosti při rozhodování čím topit, ať už pouze měníte zdroj nebo rovnou stavíte dům. Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Jaké jsou jejich výhody a jak si stojí v porovnání nákladů na provoz a údržbu?

Ekologická tepelná čerpadla jsou stále oblíbenější

Poslední roky roste popularita obnovitelných zdrojů energie a s ní i zájem o tepelná čerpadla. Lidé chtějí vytápět dům tak, aby je to stálo co nejméně peněz a starostí. Tepelné čerpadlo je moderní zdroj tepla s nízkými náklady na vytápění, hladkým provozem bez námahy a bez produkce emisí skleníkových plynů.

Tepelná čerpadla se řadí mezi nízkopotenciální zdroje tepla – topí na co nejnižší teplotu topné vody (nejúspornější je v kombinaci s podlahovým vytápěním) a zaručují tím ekonomický provoz i při zachování maximálního tepelného komfortu v domě.

Plynový kotel jako klasika

Plynové kotle zařazujeme mezi tradiční zdroje tepla. V dnešní době je v ČR možné instalovat pouze kondenzační plynové kotle. Co vám taková instalace přinese?

Jak již název „kondenzační“ napovídá, při spalování zemního plynu dochází ke kondenzaci spalin. Tyto spaliny je nutné bezpečně odvádět mimo objekt. Jedna část bude odcházet komínem, druhá bude procházet kotlem do odpadu. U výměny starších plynových kotlů (atmosférických a tzv. turbo kotlů) je nutné nově vyvložkovat komín. Při výstavbě nového domu je s instalací spjatá nutná výstavba plynové přípojky a komínu. Tyto nemalé položky v rozpočtu domácnosti by se měly započítávat do ekonomické návratnosti zdroje. Po instalaci plynového kotle také počítejte s řadou revizí a každoročními servisy.

Plynový kotel na druhou stranu představuje bezproblémový zdroj tepla, který je vhodný téměř pro všechny běžné otopné plochy používané v rodinných domech. Hlavními výhodami jsou velká „pružnost“ ve svém výkonu, rychlost ohřevu a různá teplota topné vody. Ohřev teplé vody můžete vyřešit pomocí externího zásobníku teplé vody (bojleru) nebo průtokově přímo v plynovém kotli. Opět máte k dispozici velký výkon, který rychle splní vaše požadavky na ohřev teplé vody i při nadstandardní spotřebě.

Pořizovací náklady: tepelné čerpadlo vs. plyn

Oproti plynovým kotlům budou investiční náklady na tepelné čerpadlo vyšší, zato provozní náklady o poznání nižší (s tepelným čerpadlem přibližně poloviční, srovnáváte-li ho s klasickým atmosférickým kotlem; přesná výše úspor závisí na aktuálních cenách energií). Vaši investici do tepelného čerpadla navíc mohou až o 50 % snížit státní dotace z programu Nová zelená úsporám, pokud tepelným čerpadlem nahrazujete starý neekologický zdroj tepla.

Plyn vs. tepelné čerpadlo – srovnání pořizovacích a provozních nákladů

 plynový kondenzační koteltepelné čerpadlo vzduch-voda
pořizovací náklady vč. DPH  cca60 000 Kč300 000 Kč
výše dotace (max. 50 % pořizovacích nákladů)0až 100 000 Kč
pořizovací cena po odečtení dotace60 000 Kč200 000 Kč
náklady na vytápění / rok89 000 Kč48 000 Kč
náklady na pořízení + provozní náklady za 4 roky416 000 Kč392 000 Kč
účinnostaž 110 %až 350 %
výhodynižší náklady než při vytápění elektrokotlemvysoká účinnost, ekologický provoz bez emisí, nenáročný provoz
nevýhodynutnost přípojky na plyn; nejistota ohledně dodávek plynu do budoucna, neekologický provoz (vyprodukuje cca 5,5 t CO2 ročně), nutnost pravidelných revizí a čištění spalinové cestyrelativně vysoká pořizovací cena, specifické nároky na umístění, u některých typů vyšší hlučnost

Nižší provozní náklady tepelných čerpadel téměř vždy vítězí

Mezi zásadní parametry tepelných čerpadel zařazujeme výkon, topný faktor (jak efektivně vyrábí teplo) a také kvalitu zpracování potažmo výrobce. Důležité jsou také možnosti záručního a pozáručního servisu.

Výhodou tepelného čerpadla je nesporně také to, že je možné jej kombinovat s vlastní solární elektrárnou, což je velmi výhodné spojení, které ještě více sníží vaše výdaje za energie.

Tepelné čerpadlo, nebo kondenzační kotel? Kdy zvolit spíše plyn či zcela jiný zdroj tepla

Tepelné čerpadlo se skvěle hodí do většiny rodinných domů. Existují ale výjimky, kdy se vyplatí jiný zdroj vytápění:

  • Domy s velice nízkou tepelnou ztrátou (do 3 kW). Náklady na vytápění zde budou tak nízké, že by v tomto případě byla návratnost tepelného čerpadla poměrně dlouhá. Zde můžete zvolit kvalitní kondenzační kotel.
  • Domy s extrémně vysokou tepelnou ztrátou. U starých, nezateplených domů může tepelná ztráta dosahovat i 25 kW. Zde se vyplatí zůstat dočasně u vytápění tuhými palivy, které je nejlevnější, a mezitím zainvestovat do rekonstrukce domu, která tepelné ztráty sníží. Pak přijde na řadu pořízení tepelného čerpadla, které nyní bude dávat smysl. Na rekonstrukci vedoucí ke snížení tepelných ztrát můžete opět čerpat dotaci z Nová zelená úsporám, od ledna 2024 speciálně z nového dotačního titulu Oprav dům po babičce, z něhož budete moct získat až 1 milion Kč.

Parametry každého domu jsou velice specifické a rádi vám s touto technicko-ekonomickou rozvahou pomůžeme. Pokud oceníte detailní informace o tepelných čerpadlech, podívejte se na naši nabídku tepelných čerpadel, v níž můžete snadno filtrovat podle vámi zadaných parametrů, nebo se obrátit na naši bezplatnou linku 800 88 77 22.

Co nakonec vybereme pro vás?

Je tedy pro vás lepší volbou plynový kotel, nebo tepelné čerpadlo? Tepelné čerpadlo je jasným vítězem především v oblasti účinnosti, ekologického provozu a špičkových moderních funkcí, jako je například nastavování personalizovaných topných režimů, monitoring výkonu a ovládání odkudkoliv přes internet. Nelze však jednoznačně říci, že je pro všechny objekty tou nejlepší volbou. Plynový kotel můžete například vyhodnotit jako levnější řešení v prvotní investici nebo jako vytápění do pasivních domů s nízkou tepelnou ztrátou. Do domů, kde je naopak tepelná ztráta velmi vysoká, doporučíme kotel na pelety, a do budoucna rekonstrukci, která úniky tepla sníží, aby se i vám vyplatilo tepelné čerpadlo.

Pokud jste se rozhodli pro výměnu zdroje tepla, ale nejste si stále jisti, zda je pro vás lepší variantou tepelné čerpadlo, nebo plynový kotel, jsme připraveni vám se vším pomoci. Pro nejrychlejší cenovou nabídku vyplňte online kalkulačku, díky níž získáte na pár kliknutí detailní návrh řešení na míru. Nebo můžete kontaktovat naše experty, kteří vám rádi poradí a provedou vás celým procesem zaměření. Vše vyřídíte online z pohodlí domova, tak hurá do toho!

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?