Jak topit v novostavbě: Trendy současného vytápění

Jak topit v novostavbě: Trendy současného vytápění

Jaké zvolit vytápění domu? Je to jednoduché – lidé ve svých domovech chtějí topit efektivně, zdravě a s co nejvyšším komfortem. Všeobecným trendem je využívání obnovitelných zdrojů, které je navíc bohatě podporováno státními dotacemi. A toto směřování je logické: racionálně smýšlející člověk chce šetřit rodinný rozpočet i životní prostředí kolem sebe.

Jaké zvolit vytápění domu? Je to jednoduché – lidé ve svých domovech chtějí topit efektivně, zdravě a s co nejvyšším komfortem. Všeobecným trendem je využívání obnovitelných zdrojů, které je navíc bohatě podporováno státními dotacemi. A toto směřování je logické: racionálně smýšlející člověk chce šetřit rodinný rozpočet i životní prostředí kolem sebe.

Úsporné vytápění je jasná volba

Proč přeplácet na vytápění a ohřev vody, když to jde s nízkými náklady? Lidé na to jdou chytře, a tak ve svých nových domech instalují úsporné zdroje tepla a doplňkové technologie. Tato forma vytápění domu se zaměřuje na efektivní využití dostupných energetických zdrojů s ohledem na životní prostředí a ekonomickou udržitelnost. Patří sem především:

  • Tepelná čerpadlafotovoltaické elektrárnysolární ohřev vody
  • Podlahové vytápění, které efektivně distribuuje teplo v domácnosti a vystačí si s nízkou teplotou topné vody (max. 35 °C)
  • Inteligentní regulace – moderní topení využívá chytré termostaty a systémy řízené algoritmy, které umožňují maximálně efektivní provoz vytápění a minimalizaci ztrát energie.
  • Zdroje s nízkou produkcí emisí (v úvahu je přitom potřeba brát nejen zplodiny, které vznikají při samotném provozu, ale i ty, které se vytvořily při výrobě zdroje, které je pohání - například u elektrických zařízení). Vedle tepelných čerpadel a solárních systémů sem patří i vytápění na dřevo, pelety nebo bioplyn.
  • Kombinace zdrojů. Kombinování různých technologií, například tepelného čerpadla a fotovoltaiky, může ještě zvýšit efektivitu celého systému a snížit celkové náklady na energie.

Roční náklady na vytápění v novostavbě

Zdroj vytápěníElektrický přímotopPlynový kondenzační kotelKotel na pelety, plně automatickýKotel na hnědé uhlíTepelné čerpadlo vzduch-voda
Účinnost99 %102 %90 %60 %až 350 %
Pořizovací cena30 000 Kč60 000 Kč100 000 Kč40 000 Kč300 000 Kč
Dotace0 Kč0 Kčaž 110 000 Kč0 Kčaž 110 000 Kč
Roční náklady na vytápění34 000 Kč21 000 Kč16 500 Kč10 000 Kč12 000 Kč

 

Obnovitelné zdroje pomáhají snižovat vaše náklady na energie na minimum

Využívání obnovitelných zdrojů energie je nejen ekologické, ale zároveň i velmi ekonomické. Zabezpečujete tak chod domácnosti ze zdrojů, které jsou volně dostupné, a tedy zdarma. Jaký je poměr vámi využívaných fosilních paliv versus obnovitelných zdrojů?  Ke zjištění toho, jak na tom vaše domácnost z hlediska energetické náročnosti, sledujte všechny technické systémy v budově a na stavbu nahlížejte jako na celek. Do výsledku zahrňte:

  • Vytápění domu,
  • osvětlení,
  • ohřev vody,
  • úpravu vlhkosti,
  • větrání.

Nyní bude patrnější, jaké množství dodané energie celkově využíváte a jak vysoká je oproti tomu hodnota primární neobnovitelné energie.

Hlavně pohodlí. Bezúdržbové zdroje vedou

Lidé nechtějí jen levně topit, ale rádi si dopřejí pohodlí, provoz vytápění bez starostí a námahy. Rádi využívají moderní technologie a řídí a sledují chod svých zařízení pomocí chytré domácnosti (Smart Home). Těmto požadavkům bude kotel, do nějž budete muset chodit přikládat, pravidelně ho čistit a zajistit i řadu souvisejících prací, vyhoví jen těžko.

I v této kategorii kralují tepelná čerpadla, která umožňují vzdálené ovládání, nastavení topných režimů a udržování správné teploty v domácnosti. Jejich provoz nevyžaduje žádnou vaši péči. Bohatě postačí, když jednou za rok domluvíte servisní prohlídku tepelného čerpadla, která vedle kontroly zahrnuje také běžnou údržbu. Bezúdržbová je samozřejmě i fotovoltaika, kterou stačí nechat odborně zkontrolovat jednou za 3 roky.

Bezúdržbové technologie mají ještě jednu velkou přednost: protože vyžadují jen minimální péči, pojí se s nimi i velmi nízké provozní náklady. To ještě snižuje návratnost celého řešení.

Čím se v současnosti topí v novostavbách?

S jakým vytápěním se setkáváme v novostavbách nejčastěji a jak to odpovídá výše uvedeným cílům?

1. Elektřina ze sítě je out

Elektřina není nejlepší rozhodnutí. Elektrokotle, elektrické podlahové topení ani elektrické bojlery ohřívající vodu neodpovídají požadavkům moderní doby, což se promítá do celkové vysoké ceny. Šetrnějším i úspornějším řešením vytápění novostavby může být kombinace – přidejte doplňkový zdroj.

2. Elektrické vytápění s doplňkovým zdrojem

Využít přírodu je možné díky její přirozené síle. Třeba takové slunce nebo dřevo ji mají dostatek. Stejnou službu poskytnou i menší čerpadla vzduch–vzduch, která překvapí svým výkonem, přičemž technologii využívání obnovitelného zdroje splní do puntíku.

3. Kotel na zemní plyn

Jiným řešením pro rodinné domy může být plynový kondenzační kotel, který je napojený na otopnou soustavu. I kotel ale bude v nejbližší době nejspíše nutné doplnit zdrojem, který bude využívat obnovitelný zdroj energie.

4. Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo vzduch–voda je nejčastějším řešením, které plně odpovídá současným požadavkům. Čerpadlo sice využívá elektřinu, ta je ale pouhým zlomkem energie, která se ve výsledku vytvoří. Všechny druhy čerpadla jsou efektivním zdrojem energie současných domácností a splňují nejnáročnější ekologické cíle. Jejich bezúdržbovost a vysoká životnost hraje rovněž v jejich prospěch.

5. Spalování dřeva

Dřevo a jeho příbuzné produkty (pelety, brikety) dnešní legislativa považuje také za obnovitelné zdroje energie. Svou novostavbu tedy můžete vybavit kotlem na dřevo a váš dům bude vyhřátý a ekologický zároveň.

Tip: Pořídit si nový dům, ještě v kombinaci s moderními technologiemi není levnou záležitostí. Naštěstí vám výrazně pomůže stát, který úsporné ekologické bydlení podporuje. Přečtěte si, jaké můžete získat dotace na novostavbu

Všechno to do sebe musí zapadnout

S vytápěním je to jako se vším. Jak si ho člověk zařídí, takové bude. Doporučujeme nenechat nic náhodě a zajistit si důkladné zaměření odborníkem přímo na místě, jelikož se stavba od stavby liší stejně jako jejich okolní podmínky. Kontaktujte nás ještě dnes a nechte si navrhnout nejefektivnější vytápění domu na klíč.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?